• Home
  • DAPSY Johor Sokong Lim, Kebebasan Perhimpunan Harus Dilindungi

DAPSY Johor Sokong Lim, Kebebasan Perhimpunan Harus Dilindungi

DAPSY Johor menyokong Lim Zheng Han dari DAPSY Bukit Mertajam yang dituduh berkelakuan menghina ketika mengadakan bantahan terhadap bekas perdana menteri Najib Razak semasa lawatannya ke Bukit Mertajam. DAPSY Johor berpendapat bahwa hak kebebasan berkumpul harus dilindungi dan kerajaan tidak sepatutnya menimbulkan suasana ketakutan dan memaksa generasi muda untuk mendiamkan diri.

Hari ini, Lim Zheng Han dihadapkan di Mahkamah Majistret Bukit Mertajam dengan dakwaan menggunakan perkataan yang menghina dengan tujuan membangkitkan kemarahan untuk mengganggu keamanan mengikut Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955. Lim Zheng Han mengaku tidak bersalah dan dibenarkan ikat jamin RM500 dengan seorang penjamin.

Perlembagaan negara kita secara jelas menjamin kebebasan bersuara, berkumpul, dan berpersatuan di bawah Artikel 10. Polis bukan sahaja melepaskan penyokong Najib yang melakukan kekerasan, malah menuduh anggota DAPSY Penang. Hal ini jelas melampaui batas dan melanggar hak kebebasan berkumpul yang dijamin oleh perlembagaan. 

Najib telah dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta oleh Mahkamah Tinggi,  selain dilabel sebagai ‘kemaluan negara’ oleh Mahkamah Rayuan. Anggota DAPSY Penang juga tidak menunjukkan sikap agresif semasa demonstrasi.

Namun, kerajaan menyalahgunakan kuasa untuk melakukan tuduhan bermotif politik yang tidak bermakna untuk menimbulkan suasana ketakutan. Ini akan menyebabkan generasi muda yang penuh idealisme mendiamkan diri.

Kerajaan yang telah melangkah ke arah menghapuskan hukuman mati mandatori seharusnya mengkaji semula undang-undang yang melanggar hak asasi manusia di negara kita untuk melindungi hak asasi rakyat.

Sumber Gambar Cover: Malaysiakini

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758