• Home
  • Cabaran Hospital Pakar Muar berdasarkan Belanjawan 2024

Cabaran Hospital Pakar Muar berdasarkan Belanjawan 2024

Perdana Menteri Anwar telah mengumumkan Belanjawan 2024 dengan tema  ‘Reformasi Ekonomi Memperkasa Rakyat’ di Parlimen pada Jumaat lepas. Ini merupakan bajet kedua “Malaysia Madani” yang diumumkan oleh Perdana Menteri Anwar, dengan peruntukan keseluruhan RM393.8 bilion, di mana Kementerian Kewangan, Pendidikan dan Kesihatan secara kolektif menyumbang 42.3%.

Ini menunjukkan usaha kerajaan untuk memperluas asas cukai sambil mengekalkan disiplin fiskal dan meneruskan perbelanjaan tradisional seperti pendidikan wajib dan perkhidmatan perubatan murah. Dalam Belanjawan 2024, Kementerian Kesihatan telah diperuntukkan RM41.2 bilion, berbanding RM36.3 bilion tahun ini, menjadikannya kementerian dengan peningkatan paling besar. Ini adalah berita yang menggembirakan tetapi masih ada jurang berbanding sasaran 5% daripada KDNK dalam Kertas Putih Kesihatan.

Sistem kesihatan Malaysia meneruskan model Beveridge dari UK, yang memberikan perkhidmatan kesihatan melalui cukai kepada semua warganegara, tetapi ini juga meningkatkan tekanan perbelanjaan kerajaan untuk kesihatan. Berbanding dengan negara berpendapatan tinggi lain, rakyat Malaysia mempunyai kadar pembayaran perubatan peribadi yang tinggi (34.2%), menonjolkan keperluan mendesak untuk sokongan lanjut kepada institusi kesihatan awam.

Dalam perbahasan bajet di Parlimen kali ini, saya sekali lagi mengutarakan isu tempat letak kereta di Hospital Kerajaan Muar. Saya sendiri memerlukan 30 minit hingga satu jam untuk mencari tempat letak kereta ketika mendapatkan rawatan di hospital tersebut. Kesukaran mencari tempat letak kereta di hospital telah menjadi satu masalah yang menyusahkan yang tidak hanya mencabar kesabaran dan masa kita tetapi juga menambah tekanan dan kebimbangan kepada orang awam. 

Untuk mengatasi masalah ini, saya mencadangkan agar kerajaan mengambil contoh daripada Hospital Kerajaan Shah Alam dengan memperkenalkan sistem tempat letak kereta mekanikal bertingkat. Kini, Hospital Shah Alam sudah mempunyai lima menara parkir mekanikal di mana setiap satu boleh menampung 60 kereta. Mereka juga merancang untuk menambah 15 menara lagi dalam fasa seterusnya yang dijangka boleh menampung hingga 240 kereta. Ini pastinya akan banyak membantu mengatasi masalah kekurangan tempat letak kereta.

Di samping itu, sebagai satu-satunya hospital kerajaan dengan kemudahan penuh di utara Johor, Hospital Pakar Muar sepatutnya dilengkapi dengan 10 ambulans untuk memenuhi keperluan perubatan setempat. Namun, amat menyedihkan hanya ada 5 ambulans yang tersedia dan hanya 3 daripadanya yang berfungsi dengan baik sementara 2 lagi kerap memerlukan pembaikan dan tidak dapat berfungsi seperti sepatutnya. Ini bermakna hanya 30% ambulans yang boleh memberikan perkhidmatan kepada orang ramai, tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan penduduk utara Johor dan juga memperburuk keadaan sesak di hospital.

Lebih penting lagi, ketika membicarakan tentang peningkatan kemudahan hospital, keperluan rakyat sepatutnya menjadi keutamaan yang bebas daripada pertimbangan politik. 20 tahun yang lalu, Hospital Pakar Muar sudah mempunyai rancangan untuk membina bangunan khusus 5 tingkat dan sudah mempunyai pelan bangunan yang berkaitan. Namun, sehingga kini, rancangan ini belum dilaksanakan. Menurut desas-desus, disebabkan perubahan Menteri Kesihatan dari wakil rakyat Batu Pahat, Tan Sri Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek menggantikan wakil rakyat Bakri, Datuk Chua Jui Meng, dana dan rancangan peningkatan tersebut dialihkan ke Hospital Kerajaan Batu Pahat, menyebabkan bangunan tersebut tidak dibina.

Ini mengingatkan kita bahawa demi kesejahteraan rakyat, keputusan harus bebas dari pertimbangan politik dan konflik dan fokus pada kepentingan umum. Di bawah pimpinan Perdana Menteri Anwar, kami berharap kerajaan “Malaysia Madani” dapat mengubah situasi ini untuk menjaga kepentingan rakyat.

Walaupun Perdana Menteri Anwar telah menunjukkan perhatian terhadap isu kesihatan dalam belanjawan, orang ramai masih menantikan lebih banyak berita baik. Di peringkat tempatan seperti Hospital Pakar Muar, masalah seperti kekurangan tempat letak kereta, kekurangan ambulans dan rancangan pembangunan yang tertangguh 20 tahun masih menjadi menyakiti hati penduduk Muar. Masalah-masalah di Hospital Muar sebahagian daripada masalah. Kes ini membongkar berbagai masalah dalam sistem kesihatan negara. Isu-isu ini bukan hanya tentang keperluan dan kesejahteraan orang ramai tetapi juga tentang arah sebenar keputusan politik. Demi kepentingan jangka panjang rakyat, kebijakan dan keputusan harus tidak harus dipengaruhi oleh pandangan sempit dan pertikaian politik demi manfaat rakyat. 

Sumber Gambar Cover: https://ms.wikipedia.org/wiki/Hospital_Pakar_Sultanah_Fatimah#/media/Fail:Main_building_of_Hospital_Pakar_Sultanah_Fatimah.JPG

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758