• Home
  • Tan Hong Pin Mengirim Surat ke Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Menyeru Penyelesaian Segera Masalah Gangguan Elektrik di Muar

Tan Hong Pin Mengirim Surat ke Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Menyeru Penyelesaian Segera Masalah Gangguan Elektrik di Muar

Sejak bulan lepas, Muar sering mengalami gangguan elektrik yang semakin seriua. Saya tidak puas hati dengan situasi ini dan pada 16 Mei, saya telah bertemu dengan kakitangan Tenaga Nasional Berhad (TNB) di Muar untuk menyuarakan kebimbangan kami, meminta penjelasan mengenai sebab gangguan elektrik dan mendesak TNB untuk mempercepat pembaikan kabel yang rosak agar masalah gangguan elektrik yang sering dialami oleh masyarakat dapat diselesaikan.

Melalui komunikasi dengan TNB Muar, kami memahami bahawa masalah gangguan elektrik adalah disebabkan oleh kerosakan kabel bekalan elektrik dan peningkatan penggunaan elektrik. Kini, 30% dari kabel yang diuji memerlukan pembaikan dan separuh daripadanya telah diperbaiki, tetapi masih terdapat separuh lagi yang memerlukan kerja yang lebih lanjut.

Kami meminta TNB untuk menggerakkan semua pasukan teknikal yang ada untuk mempercepat pembaikan dan pengujian kabel. Walaupun begitu, kawasan bandar Muar masih mengalami banyak kes gangguan elektrik secara tiba-tiba.

Masyarakat Muar sudah tidak tahan lagi dengan gangguan elektrik yang berlaku hampir setiap malam. Ini telah menyebabkan gangguan serius kepada semua dan kanak-kanak tidak dapat tidur dengan baik, orang tua juga tidak selesa akibat suhu yang tinggi. Ini juga menyebabkan gangguan kepada perniagaan.

Kami memahami gangguan elektrik telah menyebabkan ketidakselesaan yang serius kepada kehidupan dan kerja penduduk, terutamanya dalam cuaca panas. Oleh itu, saya telah mengirim surat kepada Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi, serta menganggap isu gangguan elektrik di Muar sebagai prioriti. Saya juga mengambil semua tindakan yang diperlukan untuk memastikan hak dan kesejahteraan penduduk Muar terjaga.

Elektrik adalah keperluan asas. Untuk mempercepatkan penyelesaian masalah gangguan elektrik, saya meminta menteri mengatur pertemuan yang melibatkan wakil TNB dan pihak-pihak terbabit untuk memantau perkembangan masalah gangguan elektrik dan berusaha memastikan para penduduk dapat menikmati bekalan elektrik yang stabil dan boleh dipercayai.

Selain itu, Muar mungkin akan menyaksikan dua pembangunan penting pada masa hadapan, termasuk Pusat Perabot Muar dan Pelabuhan Tenaga Muar, oleh itu semua fasiliti bekalan elektrik mesti dinaik taraf dan diselenggara dengan tepat untuk memenuhi keperluan pembangunan Muar pada masa hadapan.

Seperti mereka yang dipengaruhi oleh gangguan elektrik, kami juga berharap penduduk terus memberikan maklum balas dan cadangan, agar kami dapat menangani masalah gangguan elektrik di Muar dengan lebih baik.

Sumber Gambar Cover: Laman Web Rasmi Tan Hong Pin

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758