• Home
  • Tan Hong Pin dan Ng Yak Howe Melawat Hospital Pakar Muar, Membincangkan Pelan Peningkatan Hospital
图:黄益豪(右一)、陈泓宾(右二)与麻坡专科医院院长法伊鲁斯医生(右三),探讨麻坡专科医院的提升规划。

Tan Hong Pin dan Ng Yak Howe Melawat Hospital Pakar Muar, Membincangkan Pelan Peningkatan Hospital

Pagi ini, Ahli Parlimen Bakri Tan Hong Pin dan Ahli Dewan Undangan Negeri Bentayan Ng Yak Howe mengunjungi Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar. Mereka bertemu dengan Dr. Fairoz, pengarah hospital untuk menyampaikan aduan rakyat dan membincangkan isu-isu seperti kekurangan tempat letak kereta, kemudahan yang usang, cara-cara menerima lebih banyak pesakit dialisis dan menyediakan perkhidmatan yang lebih baik, serta memahami rancangan masa depan hospital.

Sebagai satu-satunya hospital kerajaan pakar di tengah dan utara Johor, Hospital Pakar Muar telah lama menghadapi masalah kekurangan tempat letak kereta yang membawa kesulitan kepada rakyat. Oleh itu, kami telah menjalankan perbincangan mendalam dengan pihak hospital termasuk mempertimbangkan pemasangan sistem tempat letak kereta mekanikal berlapis serta meningkatkan kadar aliran tempat letak kereta.

Kami juga berbincang dengan pihak hospital cara-cara untuk menggunakan dana Ahli Parlimen untuk meningkatkan kapasiti pusat dialisis untuk membantu lebih banyak pesakit yang tidak mampu menanggung kos dialisis swasta.

Selain itu, kami turut prihatin terhadap isu kekurangan dan keusangan fasiliti di jabatan kecemasan hospital, sementara pihak hospital berharap untuk menambah perkhidmatan kejururawatan dan perubatan untuk menampung keperluan populasi warga emas Muar pada masa depan.

Melalui pertemuan ini, kami dapat memahami dengan lebih mendalam mengenai cabaran dan isu yang dihadapi oleh hospital supaya dapat menyediakan sokongan serta bantuan yang terbaik, di samping membawa isu-isu ini ke Parlimen untuk mendapatkan penyelesaian segera bagi meringankan kebimbangan dan menyelesaikan keperluan rakyat.

Pada tahun 2023, kira-kira RM25 juta peruntukan telah diluluskan untuk meningkatkan tangki kumbahan, menggantikan pengimbas tomografi berkomputer pelbagai detektor (MDCT), meningkatkan bilangan sistem mammografi digital, meningkatkan kemudahan hospital dan mengganti kepada peralatan elektrik yang menjimatkan tenaga di Hospital Pakar Muar.

Kami akan terus berhubung rapat dengan pihak hospital, bekerjasama secara aktif dan bersama-sama menghadapi pelbagai cabaran untuk membawa kesejahteraan yang lebih besar kepada pesakit dan komuniti.

Sumber Gambar: Laman Web Rasmi Tan Hong Pin

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758