• Home
  • Taman Rekreasi Harus Mendapat Perhatian Demi Keselamatan

Taman Rekreasi Harus Mendapat Perhatian Demi Keselamatan

Baru-baru ini, saya telah mengunjungi taman rekreasi di Jalan Nakhoda 20, Taman Ungku Tun Aminah, Skudai, untuk memeriksa keadaan taman rekreasi tersebut dan memastikan anak-anak dapat mengguna peralatan permainan yang selamat, selain memberi tempat rekreasi untuk masyarakat.

Namun, saya sangat kecewa karena taman yang diuruskan oleh majlis bandaraya ini tidak dijagadengan baik, terdapat juga beberapa masalah membahayakan.

Semasa pemeriksaan, kami mendapati terdapat penduduk yang sedang membersihkan daun dengan ranting pohon dan ranting kering juga berlonggok di tepi taman. 

Penduduk mengadu kepada kami bahwa kontraktor pembersihan yang dilantik oleh majlis bandaraya hanya melakukan pekerjaan permukaan dan tidak serius dalam melakukan pembersihan, sehingga menyebabkan longgokan daun di trek jogging dan rumput liar tidak diurus. Akhirnya, penduduk terpaksa mengambil tindakan sendiri untuk membersihkan  trek jogging di taman.

Selain itu, kami juga mendapati bahawa lantai taman bukan sahaja tidak rata tetapi juga terdapat lubang besar, takungan air juga berlaku kerana paip air di bawah longgokan rumput tidak dijaga. Penduduk sekitar juga bimbang tentang keselamatan anak-anak dan mencuba utnuk  menutup lubang besar dengan batu untuk mencegah anak-anak daripada jatuh ke dalam lubang besar yang penuh dengan air saat semasa berbasikal atau berlari.

Keadaan berbahaya seperti ini harus mendapat perhatian dan lubang besar harus ditutup agar semua orang dapat melakukan aktiviti rekreasi tanpa bahaya.

Selain itu, peralatan di taman juga mengalami kerosakan dan karat kerana kekurangan pemeliharaan selama bertahun-tahun. Keadaan di mana peralatan tidak dapat dimanfaatkan dengan baik amat mengecewakan.

Saya menyarankan majlis bandaraya untuk melakukan pemeriksaan dan pemeliharaan rutin di taman-taman dan bukan membiarkan peralatan taman rosak akibat cuaca. Peralatan yang sudah berkarat harus dicat secara rutin untuk mencegah anak-anak daripada terluka. Peralatan yang rosak juga harus diperbaiki atau diganti untuk menjamin taman yang selamat untuk anak-anak.

Pada masa yang sama, longkang di tepi taman juga penuh dengan daun-daun dan menyebabkan takungan air. Seperti yang kita ketahui, demam denggi di Skudai semakin teruk, taman adalah tempat masyarakat bersukan dan berekreasi, demi kesihatan dan keselamatan semua, takungan air harus ditangani untuk mencegah pembiakan nyamuk yang membahayakan semua sehingga orang ramai takut untuk keluar rumah.

Saya akan menghubungi majlis bandaraya dengan kadar segera untuk membangkitkan saranan ini. Saya berharap bahawa penduduk Skudai dapat mengguna taman yang bersih dan selamat pada masa yang akan datang, selain menjadikan taman rekreasi tempat yang baik untuk rehat bagi semua.


Peralatan berkarat kerana tidak dijaga.

Sumber Gambar Cover: Laman Web Rasmi Tan Hong Pin

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758