• Home
  • Taman Bakariah Indah Bakal Membina Menara Telekomunikasi, Ahli Parlimen dan ADUN DAP Membantu Mengadakan Sesi Dialog

Taman Bakariah Indah Bakal Membina Menara Telekomunikasi, Ahli Parlimen dan ADUN DAP Membantu Mengadakan Sesi Dialog

Penduduk Taman Bakariah Indah di Muar baru-baru ini memberitahu kami bahawa menara telekomunikasi telah dihantar ke padang setempat dan sedang bersiap untuk dipasang. Berita ini telah menimbulkan ketidakpuasan di kalangan penduduk yang merasakan padang tersebut terlalu kecil, mempunyai kemudahan sukan, merupakan tempat bermain kanak-kanak serta sering dijadikan lokasi untuk menganjurkan pelbagai acara besar dan kecil, oleh itu mereka merasakan padang tersebut tidak sesuai untuk pembinaan menara telekomunikasi.

Setelah menerima maklum balas penduduk, kami segera menghubungi Majlis Perbandaran Muar (MPM) dan menyatakan kebimbangan penduduk. Kami meminta penganjuran sesi dialog dengan penduduk. MPM dengan cepat memberi maklum balas dan bersetuju, kami juga menjemput wakil dari syarikat pembina menara telekomunikasi Bullish Aim untuk menyertai sesi dialog.

Dalam sesi dialog tersebut, kami sekali lagi menekankan bahawa pentingnya mencari keseimbangan antara pembinaan menara telekomunikasi dan penduduk demi memastikan setiap pemilihan lokasi dan pembinaan fasiliti menara telekomunikasi harus melalui komunikasi yang cukup dengan penduduk dan mengambil kira pandangan mereka.

Dalam sesi dialog tersebut, ramai penduduk menyuarakan kebimbangan mereka tentang pembinaan menara telekomunikasi di kawasan tersebut, termasuk isu radiasi, pertimbangan keselamatan kanak-kanak di taman permainan, keperluan fasiliti telekomunikasi 5G, pemilihan lokasi pembinaan, dan kerosakan terhadap kemudahan taman yang disebabkan oleh fasiliti menara telekomunikasi. Wakil Bullish Aim juga telah menjawab soalan-soalan ini.

Pada masa yang sama, Wakil Bullish Aim juga menyatakan bahawa rancangan untuk pembinaan fasiliti menara telekomunikasi telah mendapat sokongan daripada wakil kawasan pada bulan Januari tahun ini, dan telah mendapat kelulusan daripada Pejabat Tanah, dan sedang menunggu kelulusan daripada MPM. Namun, beliau juga berjanji bahawa syarikatnya akan terus berkomunikasi dengan wakil penduduk, termasuk mempertimbangkan cadangan mereka dengan Digital Nasional Berhad (DNB) untuk membina menara telekomunikasi di lokasi baru yang berdekatan dengan sungai.

Sesi dialog berakhir dalam suasana yang rasional dan kami akan terus berhubung rapat dengan wakil penduduk, dengan harapan pembinaan menara telekomunikasi dapat mengambil kira sepenuhnya pandangan masyarakat setempat, mencapai keseimbangan antara pembangunan teknologi dan kebimbangan penduduk.

Gambar 1: Tan Hong Pin (kedua dari kiri) berkongsi pandangan dalam sesi dialog, yang pertama dari kiri adalah wakil dari syarikat pembina menara telekomunikasi Bullish Aim dan kedua dari kiri adalah Ng Yak Howe.

Gambar 2: Ng Yak Howe (ketiga dari kiri) berkongsi pandangan dalam sesi dialog, yang pertama dari kiri adalah wakil dari syarikat pembina menara telekomunikasi Bullish Aim, dan kedua dari kiri adalah Tan Hong Pin.

Gambar 3: Wakil dari syarikat pembina menara telekomunikasi Bullish Aim menjelaskan pertimbangan pembinaan menara telekomunikasi, yang kedua dari kiri adalah Tan Hong Pin, dan ketiga dari kiri adalah Ng Yak Howe.

Gambar 4: Penduduk Taman Bakariah Indah mengemukakan soalan dan cadangan dalam sesi dialog.

Gambar 5: Penduduk Taman Bakariah Indah mengemukakan soalan dan cadangan dalam sesi dialog.

Sumber: Laman Web Rasmi Tan Hong Pin

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758