• Home
  • Rakyat Derita Akibat PN BN Gagal Tangani Inflasi

Rakyat Derita Akibat PN BN Gagal Tangani Inflasi

Dengan inflasi Malaysia yang meningkat pada bulan Ogos dan penurunan nilai ringgit yang mencapai tahap terendah baru-baru ini, kerajaan Barisan Nasional dan Perikatan Nasional gagal menangani inflasi dan penurunan nilai mata wang. Akibatnya, rakyat terpaksa menanggung kesengsaraan akibat kegagalan pemerintahan ini dan kehidupan rakyat semakin sukar.

Inflasi Malaysia pada bulan Ogos telah meningkat ke 4.7% jika berbanding dengan 4.4% pada bulan Julai. Selain itu, harga makanan dan minuman bukan alkohol telah meningkat sebanyak 7.2%, harga makanan di luar rumah telah meningkat sebanyak 8.4% dan makanan di rumah juga meningkat sebanyak 6.4%.

Inflasi Malaysia masih berada pada tahap tinggi di mana kenaikan harga makanan sebagai faktor utama inflasi. Nilai ringgit menyusut dengan cepat dari RM4.53 menjadi RM4.57 dalam masa seminggu. Kenaikan kadar faedah oleh Bank Negara bukan sahaja gagal mengawal inflasi tetapi juga tidak dapat menghentikan penurunan nilai ringgit.

Kadar inflasi melebihi tahap sederhana dan pendapatan rakyat tidak dapat mengikuti kenaikan harga barang. Penurunan nilai ringgit yang meningkatkan harga bahan mentah dan kos operasi memperburuk lagi keadaan inflasi. Ini menyebabkan kesengsaraan rakyat.

Pemimpin Barisan Nasional terus mendesak agar pilihan raya diadakan secepat mungkin, walaupun nilai ringgit terus menyusut dan inflasi berada pada tahap tinggi. Barisan Nasional juga sudi mengadakan pilihan raya semasa musim banjir dan mengabaikan kehidupan penjawat awam dan rakyat.

Bagaimanakah parti-parti pemerintah yang tidak dapat memberikan solusi sekarang diharapkan dapat menyelesaikan masalah struktural ekonomi Malaysia yang mendalam pada masa depan?

Pemerintahan Barisan Nasional dan Perikatan Nasional gagal mengurus ekonomi. Selain itu,  Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi yang diketuai oleh Tan Sri Annuar Musa tidak berjaya, pemberantasan rasuah juga lemah, Indeks Persepsi Rasuah (CPI) terus menurun, pelabur cemas dengan ketidakstabilan politik dan rakyat harus menanggung akibat buruk daripada pemerintahan yang tidak cekap.

Kini, seluruh negara seharusnya bersatu padu untuk menghadapi cabaran inflasi dan banjir. Parti pemerintah seharusnya mengemukakan dasar yang lebih praktikal untuk membantu rakyat dalam menghadapi kesulitan serta meningkatkan keyakinan pelabur dan rakyat dan bukannya terus berfikir tentang pilihan raya untuk melepaskan tanggungjawab.

Sumber Gambar Cover: Zhi Hu

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758