• Home
  • Pendermaan tilam kepada mangsa banjir

Pendermaan tilam kepada mangsa banjir

Banjir terus melanda kawasan Bukit Naning di Muar akibat hujan lebat yang tidak berhenti dan jumlah mangsa banjir terus meningkat. Pusat Pemindahan Sementara di Sekolah Kebangsaan Ayer Hitam Batu 18 (PPS SK Ayer Hitam Bt. 18) kini menampung kira-kira 178 mangsa banjir.

Untuk membantu mangsa banjir mengharungi kesukaran ini, saya sekali lagi melawat pusat pemindahan tersebut. Selain menderma makanan kering dan air minum, saya juga mengambil kesempatan untuk memahami keadaan terkini mengenai penempatan mangsa banjir.

Di sini, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri Anwar Ibrahim kerana telah mengagihkan dana bantuan sebanyak RM50 juta untuk kerja-kerja bantuan banjir di Johor. Saya juga menyeru pihak berkuasa yang berkenaan untuk memudahkan proses permohonan bantuan dan memastikan dana bantuan disalurkan kepada mangsa banjir secepat mungkin untuk membantu mereka.

Selain itu, Kementerian Dalam Negeri diminta untuk mempermudah prosedur penggantian dokumen dan membolehkan mangsa banjir memperbaharui MyKad, MyKid, sijil kelahiran, sijil perkahwinan, dan dokumen kewarganegaraan yang lain dengan percuma dan tanpa memerlukan laporan polis. Jabatan Pendaftaran Negara boleh menghantar bas bergerak untuk membantu mangsa banjir menggantikan dokumen dengan cepat supaya mengurangkan kesusahan rakyat.

Gambar: Tan Hong Pin melawat Sekolah Kebangsaan Ayer Hitam Batu 18, mengagihkan tilam kepada mangsa banjir untuk menghadapi malam hujan yang sejuk.

Sumber: Laman Web Rasmi Tan Hong Pin

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758