• Home
 • MENGGESA KERAJAAN NEGERI MEMPERCEPATKAN PROSES PENYEMAKAN BANTUAN IHSAN COVID-19

MENGGESA KERAJAAN NEGERI MEMPERCEPATKAN PROSES PENYEMAKAN BANTUAN IHSAN COVID-19

 1. Pusat Komuniti Skudai telah membantu penduduk membuat beratus ribu  permohonan Bantuan Ihsan Covid-19.
 2. Saya menggesa kerajaan Negeri mempercepatkan proses penyemakan supaya penduduk boleh mendapat bantuan dalam masa yang amat sukar ini.
 3. Walaupun Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin mengatakan bahawa terdapat 127 juta pekerja telah kembali kerja tetapi suasana ekonomi sekarang menyebabkan peluang mendapat pekerjaan amat sukar.
 4. Banyak Perusahaan Kecil dan Sederhana(PKS) sedang dalam tempoh pulih dan tidak berani untuk mengupah pekerja supaya PKS mempunyai aliran tunai yang cukup untuk menghadapi keadaan ekonomi yang tidak tertentu.
 5. Rakyat Johor juga menghadapi keadaan ekomomi yang krisis apabila kadar pengangguran Singapura dalam tahap paling tinggi dalam 10 tahun dan bidang perkhidmatan yang bergantung kepada perbelanjaan Warga Singapura.
 6. Justeru, rakyat yang berpendapatan rendah dan hilang kerja agar sukar terutama dalam temooh krisis ekonomi ini dan perlu mendapat bantuan daripada kerajaan secepat mungkin.
 7. Namun, Kerajaan Negeri hanya menyemak sebanyak 27,583 permohonan dan hanya 107 orang berjaya mendapat bantuan tersebut. Angka ini hanya 0.001% daripada quantiti yang hantar.
 8. Walaupun garis panduan Bantuan Ihsan Covid-19 Negeri Johor selalu “roundabout” dan menyebabkan masyarakat keliru dari segi nilai bantuan, bentuk permohonan dan kategori permohonan, tetapi saya juga berharap Kerajaan Negeri mempercepatkan proses penyemakan dan transaksi supaya penduduk yang layak dapat bermanfaat.
 9. Saya juga menyeru penduduk yang membuat permohonan melalui saluran yang dibekalkan daripda Pusat Komuniti Skudai sabar dan menunggu penyemakan daripada Kerajaan Negeri. Kami tetap akan memberi perhatian kepada proses permohonan ini.

  Sumber gambar cover: https://www.permohonan.my/permohonan-bantuan-ihsan-covid-19-negeri-johor/

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758