• Home
  • Lenga Terputus Hubungan Kerana Banjir, DAP Bakri Mengumpulkan Bantuan untuk Mangsa Banjir

Lenga Terputus Hubungan Kerana Banjir, DAP Bakri Mengumpulkan Bantuan untuk Mangsa Banjir

Lenga kini terputus hubungan dengan dunia luar akibat banjir, oleh itu pasukan DAP Bakri bertindak untuk mengumpulkan bantuan untuk membantu mangsa banjir yang terputus bekalan 

Baru-baru ini, banjir di hulu Sungai Muar di Segamat dan hujan lebat yang berterusan menyebabkan banjir di hilir Sungai Muar. Ini memburukkan lagi keadaan banjir di beberapa bandar hilir, termasuk Lenga.

Sekarang, hubungan Lenga dengan luar telah terputus sepenuhnya akibat banjir, menjadikannya seperti pulau terasing. Pusat Pemindahan Sementara di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Lenga kini menempatkan 72 keluarga mangsa banjir, kira-kira 227 orang.

Selain itu, kira-kira 50 buah rumah di kampung baru di mana sekitarnya tidak terjejas oleh banjir, maka  tidak layak untuk mendapat bantuan dari pusat pemindahan, tetapi kerana gangguan hubungan dengan luar, mereka  menghadapi masalah kekurangan makanan.

Walaupun beliau tidak lagi memegang jawatan ketua kampung, beliau masih aktif membantu mangsa banjir, menunjukkan semangat Roket yang tidak pernah menyerah dan berkhidmat kepada rakyat, semangat ini patut dipuji.

Kami akan terus memantau keadaan di kawasan-kawasan terjejas di Johor dan memberikan bantuan. Saya juga menyeru lebih ramai orang untuk memberikan perhatian kepada kawasan yang terjejas, membantu mangsa banjir dalam pembersihan dan pembinaan semula selepas banjir dan bersama-sama mengatasi kesulitan ini.

Sumber: Laman Web Rasmi Tan Hong Pin

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758