• Home
  • Lawatan ke TNB Untuk Membaiki Kabel Elektrik

Lawatan ke TNB Untuk Membaiki Kabel Elektrik

Kami telah melawat pejabat Tenaga Nasional (TNB) di Muar dalam usaha untuk memahami sebab-sebab kekerapan gangguan bekalan elektrik yang dialami oleh penduduk setempat dan menyeru agar usaha pembaikan dipercepatkan.

Keadaan gangguan bekalan elektrik yang berlaku dengan kerap di kawasan Muar baru-baru ini, kadang-kala setiap malam, telah memberikan kesan yang ketara terhadap kehidupan harian dan aktiviti ekonomi penduduk.

Selain itu, masalah pada laluan kabel elektrik sedia ada telah memberi tekanan tambahan kepada laluan lain, menyebabkan gangguan berulang kali di stesen transformator. Walaupun beberapa laluan kabel elektrik dapat dihidupkan semula melalui stesen transformator alternatif, masih terdapat banyak laluan yang memerlukan generator untuk menghidupkan semula, menyebabkan gangguan bekalan elektrik untuk jangka masa yang panjang.

Kami menyeru  pihak TNB agar mempercepatkan usaha pembaikan laluan kabel elektrik di kawasan bandar Muar, mengoptimumkan prosedur penanganan gangguan bekalan elektrik darurat, dengan harapan dapat mengurangkan tekanan yang dialami oleh penduduk akibat gangguan bekalan elektrik dan mengurangkan impak terhadap aktiviti ekonomi.

Dalam keadaan cuaca panas yang melanda sekarang, permintaan terhadap bekalan elektrik meningkat dengan ketara, dan gangguan bekalan elektrik yang berulang kali menjadi bencana bagi penduduk. Kami akan terus memantau dan menekan TNB, termasuk meminta bantuan daripada pasukan TNB di Johor Bahru dan Melaka untuk mempercepatkan proses pembaikan.

Kami mendesak TNB untuk bertindak dengan proaktif dan segera menyelesaikan masalah gangguan bekalan elektrik di kawasan Muar, bagi memastikan kehidupan dan aktiviti ekonomi penduduk dapat berjalan seperti biasa.

Sumber: Laman Web Rasmi Tan Hong Pin

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758