• Home
  • Kerajaan Perlu Tingkatkan Jaminan Keselamatan dan Gaji Ahil Bomba
陈泓宾(左)趁着斋戒月送椰枣给士姑来消拯局,慰问消拯员的努力,右为士姑来消拯局局长莫哈末礼祖安。

Kerajaan Perlu Tingkatkan Jaminan Keselamatan dan Gaji Ahil Bomba

Pada Hari Ahli Bomba, saya mangalakkan kerajaan untuk mengubahsuai gaji ahli bomba supaya pengorbanan (keusahaan) mereka mendapat jaminan yang sebenarnya untuk mendorong mereka melaksanakan tugas-tugas mereka dengan lebih usaha.

Hari Ahli Bomba dijalankan pada hari 4 mei, pertubuhannya adalah untuk memperingati pengorbanan 5 ahli bomba dalam kebakaran hutan yang berlaku di Australia.

Ahli bomba bersyarat untuk melindungi keselamatan rakyat kita, perlu menghadapi kebahayaan dengan berani, menunjukkan keazaman dan keberanian mereka.

Oleh itu, ahli bomba memang merupakan parti yang pertama untuk menyelesaikan perkara-perkara dari perkara kecil seperti manangkap kucing dan ular sehingga perkara besar seperti menyelesaikan keancaman daripada bencana. Kami boleh mendapati ketenangan ahli bomba terhadap perkara pembunuhan diri seorang pemengaruh 

Kerja ahli bomba meningkat secara mendadak setelah COVID-19 pandemik berlaku di Malaysia. Ahli bomba bukan sahaja perlu menguruskan laporan kecemasan, juga perlu melaksanakan kerja pencegahan wabak termasuk kerja pembasmian di tempat awam, pengawalan kebalikan mahasiswa, penghantaran makanan, kerja perpindahan dan sebagainya. 

Walaubagaimanapun, gaji ahli bomba adalah lebih rendah berbanding dengan penjawat awam yang lain. Gaji pokok seorang ahli bomba hanya RM1400, dan seorang pengarah di jabatan bomba dalam kelas A hanya sebanyak RM5000.

Berbanding dengan  negara lain, gaji pokok ahli bomba di Singapura adalah sebanyak RM2000 hingga RM7000.

Sebagai barisan pertahanan rakyat yang pertama kita, saya telah mencadangkan masalah tentang kebajikan ahli bomba beberapa kali dan akhirnya pada tahun 2020, Bajet 2020 mengumumkan bahawa semua ahli bomba akan mendapat elaun sebanyak RM200 setiap bulan.

Namun, elaun yang diumumkan tidak cukup untuk menjamin kebajikan ahli bomba. Oleh itu, saya mengalakkan pihak kerajaan supaya meningkatkan gaji pokok dan kebajikan ahli bomba, dan menambah budjet mereka supaya ahli bomba dapat bekerja dengan selesa untuk memastikan keselamatan rakyat kita.

Akhir sekali, saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada  ahli-ahli bomba kita yang sentiasa menjadi sebagai barisan pertahanan ancaman yang pertama kita dan menyaksikan banyak tragedi untuk memastikan keselamatan rakyat kita.

Sumber Gambar Cover: Laman Web Rasmi Tan Hong Pin

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758