• Home
  • Kementerian Dalam Negeri Perlu Jadikan DNA sebagai Bukti Penentu, Meringankan Kesukaran Warga Tanpa Kewarganegaraan

Kementerian Dalam Negeri Perlu Jadikan DNA sebagai Bukti Penentu, Meringankan Kesukaran Warga Tanpa Kewarganegaraan

Baru-baru ini, saya telah menyertai sesi dialog hak kewarganegaraan bersama Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin, di mana saya telah mengemukakan cadangan penting bertujuan untuk mereformasi keputusan semakan hak kewarganegaraan dan menjadikan ujian paterniti melalui DNA (asid deoksiribonukleik) sebagai bukti penentu.

Ujian paterniti terutamanya bergantung pada ciri genetik manusia yang ditentukan oleh undang-undang genetik darah dan ciri genetik lain di luar jenis darah. Ciri-ciri genetik ini dikawal oleh nukleus yang terletak pada kromosom dalam nukleus sel dan diwarisi dari ibu bapa kepada anak. Perkembangan teknologi moden telah menjadikan ujian paterniti (DNA) sebagai bukti yang sangat boleh dipercayai, oleh itu seharusnya menjadi bukti penentu dalam keputusan semakan hak kewarganegaraan.

Walaupun Kabinet telah memutuskan untuk meminda Perlembagaan Persekutuan untuk membenarkan wanita warganegara Malaysia yang berkahwin dengan bukan warganegara dan mempunyai anak yang lahir di luar negara untuk menjadi warganegara Malaysia, namun ramai kanak-kanak yang lahir dan dibesarkan di Malaysia menghadapi kesukaran memohon kewarganegaraan kerana pendaftaran perkahwinan ibu bapa mereka lebih lewat daripada kelahiran anak.

Individu tanpa kewarganegaraan menghadapi banyak halangan seperti tidak dapat memohon kad pengenalan Malaysia, tidak dapat menikmati kemudahan yang disediakan oleh kerajaan, prosedur pendaftaran sekolah yang lebih rumit, tidak dapat membuka akaun bank peribadi, menghadapi kesulitan dalam pekerjaan dan banyak urusan hidup lain yang memerlukan pengesahan kewarganegaraan tidak dapat dilakukan dengan lancar. Akhirnya, menyebabkan banyak masalah sosial apabila tiada jalan keluar.

Menurut statistik, kini terdapat hampir 100,000 warga di Malaysia yang tidak dapat status kewarganegaraan yang sah. Ujian paterniti melalui DNA dalam proses permohonan hak kewarganegaraan kini hanya digunakan sebagai bukti tambahan.

Oleh itu, saya bukan sahaja mengemukakan cadangan yang berkenaan dalam sesi dialog, malah mengemukakan cadangan reformasi yang bersesuaian dalam perbahasan di Dewan Rakyat,. Berdasarkan Perkara 14 Perlembagaan Persekutuan dan Bahagian Kedua Jadual Pertama, sesiapa yang lahir di Malaysia dan pada masa kelahiran salah seorang ibu bapa adalah warganegara Malaysia atau penduduk tetap sepatutnya memiliki hak kewarganegaraan.

Jika ujian paterniti melalui DNA dapat dijadikan sebagai bukti penentu dalam semakan hak kewarganegaraan, masalah berkaitan hak kewarganegaraan dapat dikurangkan secara signifikan.

Sumber Gambar Cover: Laman Web Rasmi Tan Hong Pin

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758