• Home
  • Kaunter Bergerak Pendaftaran Vaksin Bakal Didirikan 

Kaunter Bergerak Pendaftaran Vaksin Bakal Didirikan 

Sebagai usaha mencapai objektif imuniti kelompok, Pejabat Ahli Parlimen Iskandar Puteri akan bekerjasama dengan Pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri Skudai untuk menubuhkan kaunter bergerak di pelbagai lokasi bagi membantu orang awam mendaftar untuk vaksinasi.

COVID-19 telah melanda dunia lebih setahun. Kita beruntung kerana vaksin telah tiba di Malaysia baru-baru ini. Ini dipercayai dapat mengurangkan penyebaran pandemik secara signifikan.

Baru-baru ini, Pejabat Ahli Parlimen Iskandar Puteri telah menubuhkan kaunter bergerak di Kampung Baru Kangkar Pulai, di mana kebanyakan orang awam memberitahu bahawa mereka ingin divaksinasi tetapi tidak tahu bagaimana untuk mendaftar.

Oleh itu, Pejabat Ahli Parlimen Iskandar Puteri bersama dengan Pejabat ADUN Skudai akan menubuhkan kaunter bergerak pada masa dan lokasi yang ditetapkan untuk membantu mereka yang tidak mahir menggunakan telefon pintar atau Internet untuk mendaftar vaksinasi.

Wakil khas Pejabat Ahli Parlimen Iskandar Puteri, Puan Ng Siam Luang menekankan bahawa selain meneruskan pelbagai SOP pencegahan COVID-19, vaksinasi adalah cara yang lebih berkesan untuk melawan pandemik. Beliau mengajak semua untuk segera membuat janji temu untuk vaksinasi agar kita dapat segera  bebas daripada ketakutan, kegelisahan, dan ketidakselesaan yang dibawa oleh pandemik. Ini membolehkan kita memulihkan ekonomi serta kembali ke kehidupan yang biasa. Beliau juga mengingatkan orang awam untuk membawa kad pengenalan dan telefon bimbit semasa mendaftar.

Orang awam boleh mendaftar melalui aplikasi MySejahtera atau laman web www.vaksincovid.gov.my. Puan Ng Siam Luang juga menggesa mereka yang mahir menggunakan telefon pintar dan Internet untuk membantu ahli keluarga atau orang di sekeliling yang tidak mahir supaya lebih ramai dapat menerima vaksinasi secepat mungkin.

Ahli Dewan Undangan Negeri Skudai, Tan Hong Pin, juga menyatakan bahawa kerajaan perlu menyediakan talian dan laman pendaftaran dalam pelbagai bahasa untuk membantu orang awam mendaftar vaksin. Ini akan membantu mereka mendapatkan maklumat tentang vaksin dari sumber rasmi dan menjawab sebarang pertanyaan serta menggalakkan lebih ramai orang untuk mencapai objektif imuniti kelompok.

Selain itu, kaunter bergerak juga menyediakan perkhidmatan pendaftaran pengundi baru dan permohonan bantuan kewangan dari Kementerian Kebajikan Masyarakat. Orang awam yang belum mendaftar sebagai pengundi atau yang memerlukan bantuan kewangan boleh mendapatkan bantuan di kaunter bergerak.

Jika ada sebarang pertanyaan, orang awam boleh menghubungi talian Pejabat Ahli Parlimen Iskandar Puteri di 019-7261758 atau talian Pejabat ADUN Skudai di 010-5351758 untuk maklumat lanjut.

Sumber Gambar Cover: Laman Web Rasmi Tan Hong Pin

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758