• Home
  • Kampung Orang Asli di Mersing Terjejas Teruk oleh Banjir, DAP Berusaha Membantu Pembinaan Semula dan Penyelamatan

Kampung Orang Asli di Mersing Terjejas Teruk oleh Banjir, DAP Berusaha Membantu Pembinaan Semula dan Penyelamatan

Baru-baru ini, saya bersama dengan Pasukan DAP Mersing dan Rescue Union telah mengunjungi Kampung Orang Asli Peta di Mersing, kawasan yang paling teruk terjejas oleh banjir, untuk memantau kemajuan pembinaan semula dan memahami masalah yang dihadapi oleh penduduk setempat.

Sejak awal Mac, hujan lebat berterusan di seluruh Johor telah menyebabkan banjir besar dan kawasan Mersing juga tidak terkecuali. Antara kawasan yang terjejas, lapan kampung orang asli mengalami banjir teruk, empat daripadanya mengalami banjir besar dengan beberapa rumah dimusnahkan sepenuhnya dan empat lagi menghadapi masalah kekurangan makanan akibat gangguan jalan.

Di Kampung Peta, dijangka terdapat 78 keluarga yang terjejas, Kampung Tewowoh terdapat 9 keluarga, Kampung Labong terdapat 93 keluarga, Kampung Tanah Abang terdapat 5 keluarga, dan dijangka Kampung Tanjung Tuan juga terdapat 37 keluarga yang terjejas oleh banjir.

Sejak banjir berlaku, Pasukan DAP Mersing telah aktif mengumpulkan bantuan, mengkoordinasikan pasukan penyelamat dari pelbagai tempat. Mereka bukan sahaja menggunakan bot untuk mengeluarkan mangsa banjir yang terperangkap, tetapi juga menghantar bantuan ke kampung orang asli yang terjejas.

Walaupun air banjir telah surut, pasukan DAP Mersing masih terus memberi bantuan kepada mangsa banjir dengan menggunakan sepuluh trak dan sepuluh lori untuk memasuki kampung orang asli berulang kali untuk membantu pembinaan semula rumah mereka.

Saya juga mendapat makluman bahawa mangsa banjir mengalami kekurangan bahan makanan akibat banjir dan terpaksa memakan nasi yang dimasak dari beras lembap. Orang asli menyeru kerajaan untuk membina sebuah dewan besar di tanah tinggi yang boleh digunakan sebagai pusat pemindahan sementara apabila berhadapan dengan situasi sebegini pada masa akan datang, berbanding dengan berlindung di taman negara yang sempit dan terpaksa berhimpit bersama.

Walaupun Pakatan Harapan atau DAP tidak memegang sebarang kerusi parlimen atau dewan negeri di Mersing, pasukan DAP Mersing telah menunjukkan nilai-nilai akar umbi yang tanpa mengira bangsa, berkhidmat untuk rakyat, dan memberi bantuan tepat kepada mangsa banjir.

Gambar 1: Tan Hong Pin berbincang tentang pembinaan semula Kampung Orang Asli Peta.

Gambar 2: Penduduk kampung orang asli menyatakan situasi banjir dan kemajuan pembinaan kepada Tan Hong Pin (kiri).

Gambar 3: Banjir pada bulan Mac merosakkan rumah penduduk kampung orang asli.

Sumber: Laman Web Rasmi Tan Hong Pin

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758