• Home
  • Jarak Dua Dos Vaksin AZ Hanya 21 Hari, Keberkesanan Imuniti Turun

Jarak Dua Dos Vaksin AZ Hanya 21 Hari, Keberkesanan Imuniti Turun

Sepanjang hujung minggu ini, saya menerima aduan daripada orang ramai yang mengatakan jarak antara dua dos vaksin AstraZeneca (AZ) mereka hanya 21 hari. Ini tidak mematuhi garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Saya mendesak kerajaan untuk segera memperbaiki masalah ini untuk mengelakkan kebimbangan orang ramai.

Keberkesanan jangka waktu 12 minggu juga telah dibuktikan oleh pakar. Hasil kajian vaksin AstraZeneca yang terbaru diterbitkan dalam jurnal perubatan The Lancet menunjukkan bahawa keberkesanan dua dos vaksin dengan jarak 12 minggu adalah 81.3%, sementara keberkesanan menurun secara drastik ke 55.1% jika jarak antara dua dos kurang daripada 6 minggu. 1

Saya juga telah memeriksa cadangan jarak antara dos vaksinasi dari agensi pengawasan di Australia, United Kingdom, bahkan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), semuanya menetapkan jarak minimum 4 minggu, sementara saranan UK jarak antara dua dos adalah 8 hingga 12 minggu. Oleh itu, apabila orang ramai menemui jarak antara dos kedua hanya 21 hari melalui laman web rasmi, mereka penuh dengan keraguan dan kecemasan.

Saya mendesak Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin, untuk segera memberikan penjelasan kepada orang ramai yang bimbang, adakah ini lagi “kejayaan” sistem tempahan yang gagal? Biarkan saya mengingatkan Menteri, banyak orang ramai telah “berperang” dengan sistem tempahan ini untuk waktu yang lama, dipenuhi dengan rasa kemarahan dan pengalaman yang buruk.

Encik Tan, seorang pegawai kerajaan bersara yang berumur 69 tahun dari Batu Pahat, menerima dos pertama vaksin AstraZeneca pada 7 Jun di Pusat Konvesyen Persada, Johor Bahru. Beberapa hari kemudian, apabila beliau memeriksa di laman web Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Vaksin COVID-19 (JKJAV), beliau terkejut menemukan bahawa tarikh untuk dos kedua telah ditetapkan pada 28 Jun, dengan jarak hanya 21 hari antara dos. Namun, aplikasi MySejahtera Encik Tan tidak menunjukkan sebarang tarikh dan waktu untuk dos kedua. (*nama disamarkan)

Gambar 1

Saya menerima banyak aduan serupa (lihat Gambar 2 dan Gambar 3), semuanya dari orang ramai yang divaksinasi di Pusat Konvesyen Persada mulai 7 Jun. Adakah sistem tempahan mahal yang dibangun oleh kerajaan lagi mengalami masalah? Haruskah Encik Tan pergi untuk dos kedua pada 28 Jun?

Gambar 2

Gambar 3

Seluruh dunia telah menetapkan standard jelas tentang jarak antara dua dos vaksin AZ, dengan minimum selama 4 minggu (28 hari). Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin, sebelumnya pada 4 Mei melalui Twitter menyatakan jarak antara dua dos vaksin AstraZeneca ditetapkan selama 12 minggu.

Vaksin adalah soal nyawa, saya mendesak kerajaan untuk tidak lagi mengabaikan.

Sumber Gambar Cover: RFI

  1. https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(21)00432-3.pdf ↩︎

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758