• Home
  • Hasni Digesa Menjelas Penyertaan JTPD Pembangkang 

Hasni Digesa Menjelas Penyertaan JTPD Pembangkang 

Kerajaan negeri sepatutnya segera memastikan janji yang dibuat dalam mesyuarat dewan negeri yang lepas untuk membenarkan pihak pembangkang mengambil bahagian dalam mesyuarat Jawatankuasa Tindakan Pembangunan Daerah (JTPD) (sebelum ini dikenali sebagai Jawatankuasa Tindakan Daerah), supaya pihak pembangkang dapat membantu dengan lebih efektif dalam memacu pembangunan tempatan dan usaha melawan wabak.

Keadaan pandemik di Johor telah memasuki fasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). Namun, rayuan untuk menyertai mesyuarat JTPD oleh pihak pembangkang masih belum mendapat respons. Datuk Hasni Mohammad, Menteri Besar Johor, digesa untuk memberi maklum balas mengenai perkembangan perkara ini.

Sejak mesyuarat dewan negeri pada November tahun lalu, Pakatan Harapan telah berulang kali menyeru agar kerajaan negeri membenarkan pihak pembangkang dijemput mengambil bahagian dalam mesyuarat JTPD. Namun, selepas lima bulan, tiada kemajuan yang ketara dilihat.

Pihak pembangkang kehilangan platform untuk menangani isu-isu kebajikan rakyat dan juga kekurangan saluran untuk memahami cara Jabatan Kesihatan mengendali pandemik COVID-19 dan demam denggi kerana tidak dapat mengambil bahagian dalam mesyuarat JTPD yang melibatkan pelbagai agensi kerajaan.

Keadaan pandemik di Johor sekarang didominasi oleh kluster tempat kerja, namun jumlah saringan untuk kluster ini masih tidak jelas. Pihak pembangkang juga tidak jelas tentang cara pengendalian oleh Jabatan Kesihatan di Johor. Tanpa saluran komunikasi yang berkala, bagaimana mereka dapat membantu untuk memobilisasi rakyat dalam usaha melawan pandemik?

Saya memahami bahawa Jabatan Kesihatan sedang menghadapi kekurangan pekerja, Terdapat kawasan yang tidak dapat menjalankan kerja sanitasi awam dengan sepenuhnya. Oleh itu, kerajaan perlu kerjasama dan bantuan daripada semua pihak dengan membenarkan pihak pembangkang menyertai mesyuarat untuk membantu dalam kerja-kerja sanitasi awam. Ini merupakan satu pilihan yang boleh dilaksanakan.

Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad, menyatakan dalam mesyuarat dewan negeri pada November tahun lalu bahawa kerajaan negeri Johor menyambut baik penyertaan pihak pembangkang dalam mesyuarat JTPD. Namun, kuasa untuk menjemput adalah di tangan Perdana Menteri, bukan di tangan kerajaan negeri.

Dengan pengumuman darurat oleh kerajaan Perikatan Nasional, Parlimen dan Dewan Negeri Johor ditangguhkan. Ini menyebabkan pihak pembangkang tidak dapat memainkan peranan semak dan imbang. Ini pastinya tidak memanfaatkan rakyat Johor.

Oleh itu, Datuk Hasni perlu memberikan penjelasan kepada orang ramai mengenai perkembangan perbincangan dengan kerajaan Perikatan Nasional mengenai penyertaan pihak pembangkang dalam mesyuarat JTPD. Ini adalah lebih penting daripada berdiam diri tanpa pengawasan melalui sidang DUN dan kebajikan rakyat tidak boleh diabaikan kerana keadaan darurat dan kekurangan kawalan.

Sumber Gambar Cover: Kwong Wah

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758